Corona Virüs Salgını İle İlgili Merak Edilenler
31 Ocak 2020
Anadolu Sağlık Merkezi Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu Anlatıyor
Coronavirüs (2019-nCoV) nedeniyle hayatını kaybedenler bugün itibariyle 132. Sayı giderek yükseliyor. Türkoğlu, " Bilgi kirliliği ve manipülatif hareketlere dikkat edilmeli, doğru yerden doğru bilgi alınmalı, panik yapılmamalı. Şu an Türkiye’de kanıtlanmış bir Coronavirus vakası yok " dedi
Devletin görevleri yanında bireysel davranışların da salgının büyümesinde çok önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Salih Türkoğlu," Solunum yolu ile bulaşma en önemli yol. Bazı virüsler havada uzun süre kalıyorlar. Bu yeni virüsün ise havada asılı kalma durumu net değil. Bu anlamda sanki öyleymiş gibi davranmak mantıklı. Hem yaymamak hem de almamak için, maske takmaya kadar gidebilecek önlemler alınmalı " dedi.
Coronavirüs 2019 nedir?
Çinde ortaya çıkmış, solunum yolu ile bulaşan bir virüs olan Coronavirüs, aslında hayvanların taşıdığı bazı mikropların insan adapte olması ile başladı. Çin bu tür geçişler için beslenme şekilleri ve kalabalık nüfusu nedeniyle oldukça uygun. Virüs çok yeni ortaya çıktığından insanların bağışıklık sistemi hazırlıklı değil. Bağışık olma durumu sıfır olunca virüs hasta olma potansiyeli olan herkesi hemen hasta edebiliyor. Bir virüs herkesi hastalandırmaz, kronik hastalığı olanlar, zayıf/düşgün/çok yaşlı kişilerin hasta olma ihtimali daha yüksektir.
Coronavirüs Nasıl Bulaşır?
Solunum yoluyla bulaştığı biliniyor. Henüz araştırmalar tamamlanmamış olsa da, öksürmek, hapşırmak ile havada asılı kalabilen virüs solunarak bulaşabileceği gibi tokalaşma, öpüşme gibi sebeplerle temasla da bulaşabilir. Kuluçka süresi henüz net bilinmese de 2-14 gün oladuğu varsayılıyor.
Coronavirüs hastalık belirtileri neledir?
Öksürük ve nefes darlığı, yüksek ateş en önemli bulgularken burun akıntısı, halsizlik, vücut ağrısı gibi gripde görülen belirtilerde dikkate alınmalıdır.
Risk altındaki kişiler kimler?
Herkes risk altında. Çünkü virüs çok yeni ve bağışık insan yok. Her hasta ağır hastalık geçirecek diye bir kural yok.
Coronavirüs tedavisi sırasında neler yapılır?
Coronavirüs'ü öldürecek özel bir ilaç yok maalesef. Birçok virüs hastalığında da durum böyledir. Eğer kişiler ağır hastaysa yatırılmalı ve destekliyici tedavi ile kontrol eltında tutlmalıdırlar.
Hastalıktan nasıl korunulur?
Dengeli ve iyi beslenmek, dinç kalmaya çalışmak, stresden uzak olmak, uyku düzenine sahip olup iyi uyumak, kısaca güçlü bir bünye için gerekli tüm şeyleri yerine getirmek. Aksırma tıksırma, öksürme vs de mendil kullanmak. Etrafa vücot sıvılarını yapmamak. Elleri sürekli sabunlu suyla yıkamak, dezenfenkten kullanmak. Başka kişilerle teması en aza indirmek. kalabalık mekanlarda maske takmak. Mümkünse hastalık hissetdiğinizde evden çıkmamak. Çin'e uzun bir süre daha gitmemek :). Ellekr kirliyken dezenfekte edilmeden yüze sürülmemelidir.
Hasta olanlar ya da hastalıktan korunanlar N95 maske takmalıdır. N95 maske vrüs ve bakteriyi geçirmeyecek şekilde porlara sahiptir. hastalıktan şüphelendiğinizde zaman geçirmeden doktora başvurmak.
Bu konuyla ilgili daha önceki haberimizi buradan tıklayarak okuyabilirsiniz