Among Us Nasıl Bir Oyun?
“Aramızda” olarak Türkçeye çevirebileceğimiz Among Us, 2018 yılında başlayan çevrimiçi bir video oyunu. 2020 yılında pandemi sebebiyle çocukların evlere hapsolması sırasında büyük bir patlama yaparak günlük 60 milyon oynayıcı sayısına ulaştı ve 100 milyon üzerinde telefona indirildi.
Among Us çevrimiçi oynanan bir strateji oyunu. Oyun 4 ila 10 kişi arasında oynanabiliyor. Yönetici konumundaki oyuncu oyunu ister sadece arkadaşlarına isterse yabancıların katılımına da açabiliyor. Oyuna katılmak isteyenler rastgele olarak ya Mürettebat (Crewmate) ya da Hain (Impostor) oluyorlar.
Mürettebatın görevi kendilerine verilen görevleri yapmak ve bu sırada onları engellemeye çalışan Hainleri tespit edip acil toplantılarda oylama ile uzaya atmak. Mürettebat kimin ya da kimlerin Hain olduğunu bilmiyor.
Hainler ise başka Hainler var ise onları biliyor. Hainlerin görevleri kargaşa çıkarmak, Mürettebatın görevlerini tamamlamasını engellemek ve gizlice Mürettebatı öldürmek. Bunları yaparken Mürettebatın kendilerini tespit etmesini engellemek ve hatta Mürettebatı yanlış yönlendirerek başarabilirlerse Mürettebattan birini oylamada suçlu seçtirip uzaya attırmak. Bu sebeple Mürettebat sürekli uyanık olmalı ve tuzağa düşmemeli.
Oyunda bir de öldürülen oyuncuların hayaletleri var onlarda mürettebat ya da hainlerden yaşayan arkadaşlarına destek olmaya çalışıyorlar.
Among Us Çocuklar İçin Zararlı mı?
Among Us oyununun çocuklar için zararlı olup olmadığı dünyada da tartışılan bir konu. İçinde katil ve öldürmek gibi eylemlerin olduğu bir oyun zararsız olabilir mi?
Oyunu ebeveyn olarak bizler de oynadık. Sizlere de tavsiyemiz çocuklarınız ile oyunu oynayın. Bu size hem oyun hakkında bilgi verecek hem de çocuklarınızın oyun sırasındaki tepkilerini görebileceksiniz. Çocuklarınızın size oyunu anlatırken büyük keyif aldıklarını görmek hem onlarla ilişkinizi güçlendirecek hem de kaliteli vakit geçirmiş olacaksınız. Asıl amacınız olan oyunun zarar ve faydaları hakkında da fikir sahibi olacaksınız.
Bizim gözlemlerimiz şöyle;
Öncelikle çocuklar kendi arkadaş gruplarıyla bu oyunu oynadıklarında pandemi dönemindeki sosyalleşme eksiliğini giderip arkadaşlarıyla özlem gideriyorlar. Yabancılarla oynadıklarında ise ciddi bir risk biz göremedik. Oyunun yapısı dolayısıyla çok kısa süren “acil toplantı(emergency meeting)” sırasında sohbete izin verildiğinden zararlı bir durumla karşılaşma şansları çok düşük.
Oyunun geneli o kadar sert değil, oyunda asla kan görülmüyor. Ölmüş bir oyuncunun bedeni de ölü bir bedenden çok jambona benziyor.
Cinayet animasyonları şok edici bir şekilde bıçaklanma, boyun kırma gibi şiddet içeren şekilde sahneleniyor. Ancak, Mürettebat isen bu sahneyi kendin öldürüldüğünde oyun boyunca sadece bir defa görebiliyorsun, hain isen böyle bir sahneyi hiç görmüyorsun.
Amaç genel olarak ekibinle hareket ederek bir strateji belirleyip oyunu kazanmak. Bu da çocuklarda birlikte çalışma yetileri kazandırıyor. Buna ek olarak hayatta da karşılaşacakları hain saldırılara karşı uyanık ve farkında olmaya çalışmak var.
Oyun ücretsiz, ancak oyunda parayla satılan içerikler var. Bu içerikleri çocuklarınız satın almanızı isteyebilir. İçerikler sadece kozmetik ve karakterin görüntüsüyle ilgili ve oyunu etkileyen şeyler değil. Dolayısı ile bunları satın almamanız oyunu etkilemez. Yani çocuğunuz istese bile bizce hiç gerek yok.
Oyun tercihe göre yabancılarla da oynanabiliyor ,ama çocuğunuz onlarla konuşamaz. Sohbet fonksiyonu yazışarak sadece kısa süren emergency toplantılarında mümkün.
Sizlerde çocuklarınızla birlikte oynayarak oyun test edebilir ve en doğru kararı verebilirsiniz. Bize göre oyun birçok çocukta kötü bir etki bırakmayacaktır, ama çocuğunuzun karakteri burada asıl belirleyici olacaktır. Oyundan etkilenip etkilenmediklerini beraber oynayarak kolayca anlayabilirsiniz.